Dagelijkse toilet


Vragen? U kunt ons altijd mailen.

 

                     Home

De Maltezer is een hondje dat lange witte zijdeachtige haren krijgt .Ze hebben geen ondervacht en het haar is eigenlijk te vergelijken met mensenhaar. Door het borstelen gaan de losse haren er mee uit. Het is het verstandig bij een pup al te beginnen met dagelijks de vacht te borstelen en kammen. De hond went dan vast aan het ritueel en zal er als het echt nodig is, er geen problemen meer mee hebben. Het handigst is het om een vast plekje te hebben waar u dat gaat doen. Leg bijvoorbeeld een vachtje op de tafel, zet het hondje daarop en begin voorzichtig met borstelen. Praat ondertussen rustig met het hondje en stel hem op zijn gemak. Na het borstelen gaat u met een kam nog eens door de vacht heen om er zeker van te zijn dat er geen klitjes meer in zitten. Komt u een klitje tegen probeer dat dan eerst heel voorzichtig met uw vingers de klit (jes) uit elkaar te halen zonder dat u het hondje pijn doet. Leg het hondje ook op zijn rug en borstel en kam ook het buikje en de pootjes (vergeet vooral de okseltjes niet). Het beste is het om niet “droog” te borstelen maar een zogenaamde borstelspray (leave in conditioner) te gebruiken want droog haar breekt sneller af. U sprayt eerst op de borstel en gaat daarmee door de vacht. Zorg ook dat de haartjes bij het kontje goed doorgekamd wordt zodat het daar klitvrij en schoon is.

Ook moet u elke dag de oogjes schoonmaken met een watje met wat afgekoeld gekookt water en dep het weer droog met een tissue. Daarna kunt u wat tearstainremover (dat is een vloeibare witte kalk of crème) op de haartjes in de ooghoekjes doen. Het middel vangt het traanvocht op zodat het haar mooi wit blijft. De tearstainremover wordt later hard en de volgende dag kunt u het met een nat watje iets zachter maken en er weer voorzichtig uitkammen.

Als het haar op het hoofdje lang genoeg is kan u daar een klein elastiekje indoen, dat is wel weer even wennen voor een pup want dat “rare ding” op het hoofdje “moet er vaak uit”. Het zal heel snel wennen en is noodzakelijk, want als de haartjes zo lang worden dat ze in de oogjes gaan hangen is dat zeer vervelend voor het hondje. Let wel goed op dat u de haren in het elastiekje niet te strak trekt want het moet wel prettig zitten voor het hondje.

Mocht u denken mijn maltezerpup ga ik toch kort knippen, dus dan geldt toch dat allemaal niet voor mijn hondje dan is dat natuurlijk helemaal zo, want ook een kortgeknipte Maltezer heeft ook onderhoud nodig, alleen bent u dan sneller klaar met kammen en borstelen.

Zie de dagelijkse kam en borstelbeurt ook als een moment van de dag om wat extra aandacht voor uw hondje te hebben en als een soort controle om te kijken of alles goed is. Controleer vooral zomers ook op vlooitjes en/of teken.