Show maltezer


Vragen? U kunt ons altijd mailen.

 

Home

 

Wij willen geen show maar een huishondje. Een veel gehoorde kreet wanneer iemand ons belt met de vraag heeft u nog een pup beschikbaar? Van een respectabele fokker die oprecht met het ras aan het fokken is zit er weinig verschil tussen een show en huishondje. Iedere fokker heeft maar een doel, steeds maar verbeteren van het ras. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat elke pup show kwaliteiten heeft maar het is wel waar elke fokker naar streeft. De pups die niet naar de showring gaan worden vaak verkocht als huishond. Dit wil niet zeggen dat er iets niet goed is met de kwaliteit van de hond. Bij de meeste fokkers is het ook een praktische reden namelijk je kunt de pups niet allemaal houden. De fokker kijkt dan naar een nest vol kwaliteiten en zoekt daar een pup uit die voor de fokker voor de toekomst iets kan betekenen voor het ras (fokprogramma) en voor het showen van de Maltezer. Soms is de keuze erg moeilijk en de keuzes worden dan gemaakt op basis van geslacht, karakter, spontaniteit enz.

.

Foto 1.

Zorg dat de middenscheiding goed is aangebracht. Maak kleine gedeelten en kam de opgenomen haren goed door.

 

Wil je showen met de Maltezer dan moet u dit kenbaar maken bij de fokker. Alleen de fokker kan u helpen de juiste keuze te maken. Maar…….gelooft u mij geen fokker kan echt garantie geven over de show kwaliteit in de toekomst. Want het opgroeien en volwassen worden van de Maltezer gaat in fases. Kampioen moeder en vader geeft niet per definitie kampioen pups. De pups hebben ouders, grootouders en overgrootouders enz. Op wie gaat de hond lijken wanneer het volwassen gaat worden? En welke kwaliteiten krijgt de hond genetisch mee? We kunnen als fokker onze theorie er op los laten maar de toekomst van een pup zal het uitwijzen. Daarom vinden de fokkers het fijn contact te houden met de nieuwe eigenaren. Ook hier ziet en leert een fokker van. Kortom, show puppy of huishondje? Wie zal het zeggen, de antwoorden liggen in de toekomst van de bewuste pup.

 

Waar we wel invloed op hebben is de vacht verzorging van de toekomstige showhond. Maar ook hier wil ik nog even vermelden dat de kwaliteit van de vacht genetisch is bepaald. Het moet zijdeachtig (recht) en zuiver wit zijn. Sommige eigenaren kiezen er voor de hond in de papillotten te zetten in speciale olie. Het heeft ook altijd mijn voorkeur omdat de hond ondanks zijn showcarrière alle vrijheid heeft om als hond te spelen en te ravotten. De onderlinge schade aan de vacht zal hierdoor beperkt blijven. De meningen verschillen hierover en ik vind dat je hier de andere in moet respecteren. Let wel! Het is echt geen dierenmishandeling zoals je soms te horen krijgt. Mensen kijken tegen de vreemde pakjes aan en knopen geen gesprek aan waarom, hiervoor wordt gekozen en wat het betekent. Wel kijken mensen met bewondering naar de prachtige lange haren wanneer de hond in de showring staat en roepen wat prachtig! Lieve mensen, een showmaltezer krijgt overvloedige liefde,verzorging en is altijd met de baas onderweg in Nederland of buiten de grenzen. De band die dan ontstaat tussen hond en baas is niet onder woorden te brengen. Puur, oprecht en voor altijd!